MØD VORES NYE BYGGELEDER -
ASBJØRN F. NIELSEN
Uddannet: Bygningskonstruktør, KEA
Praktikant i Ole Jepsen A/S i foråret 2021:
Sophienborg Plejecenter - udvidelse med 30 nye almene plejeboliger og servicearealer
Studentermedhjælper i Ole Jepsen A/S i efteråret 2021:
Afslutning af Sophienborg Plejecenter og opstart på Steno Diabetes Center Sjælland, Holbæk.
Byggeleder i Ole Jepsen A/S siden januar 2022:
Helhedsrenovering af Steno Diabetes Center Sjælland, Holbæk..
Skrevet af Camilla Hunter
Det skal ligge i generne!
Stemningen er god, da jeg åbner døren til den ca. to måneder gamle skurby i Holbæk. Jeg er taget til byggepladsen, hvor det nye Steno Diabetes Center Sjælland er i gang med at blive etableret, for at tale med Asbjørn, som er en af vores nyeste byggeledere i Ole Jepsen A/S.
Asbjørn blev i januar 2022 fastansat som byggeleder i Ole Jepsen A/S efter en flot endt eksamen. Både den skriftlige rapport om byggefugt i typehuse samt det afsluttende projekt med teoretisk udgangspunkt i et virkeligt byggeri blev honoreret med to store 12-taller.
Her i skurvognen vil jeg gerne lære Asbjørn lidt bedre at kende. Hvad er det, der har fået den unge mand på 29 år til at tage uddannelsen som bygningskonstruktør? Og hvorfor faldt valget på Ole Jepsen A/S som arbejdsplads? Asbjørns fortælling ramte mig dybt og fik mig til at tænke over, hvor vigtigt det er at følge sit hjerte, når der skal vælges uddannelse og job.
Som bygningskonstruktør bliver man uddannet til at lede og overvåge bygge- og produktionsprocesser - ofte i rollen som byggeleder eller projektleder. En bygningskonstruktør evner både praktisk og teknisk projektering fra skitse til hovedprojekt, og dette sker i samarbejde med øvrige parter i branchen som arkitekter, ingeniører og myndigheder.
Jeg spurgte Asbjørn, hvorfor han havde valgt byggebranchen?
”Det ligger nok gemt i mine gener,” smiler Asbjørn. ”Min far var altmuligmand, havde et kloakfirma og byggede meget. Lige siden jeg var helt lille, har jeg været med på sidelinjen, når der blev bygget - og det har altid været min interesse at få opgaverne løst. Det har sikkert også hjulpet, at mine hænder er skruet korrekt på.
Min far gik desværre bort i en tidlig alder, og min mor ønskede, at jeg fik en studentereksamen for at have en god uddannelse. Jeg startede på gymnasiet, men det var ikke mig. Derfor valgte jeg at stoppe igen og gik i stedet i gang med at tage uddannelsen som tømrer. Dette var det helt rigtige for mig, da det jo var det, jeg brændte for. Inderst inde kan jeg mærke, at det altid har været min måde at være tæt på min far. Jeg føler, at jeg går i hans fodspor,” fortæller Asbjørn.
20 ugers virksomhedspraktik
En del af bygningskonstruktøruddannelsen omfatter 20 ugers virksomhedspraktik, hvor der er flere veje at gå - bl.a. tegnestue, ingeniør- eller entreprenørvejen.
Hos Ole Jepsen A/S gør vi meget ud af at sikre, at de praktikanter, vi tager imod, får den support og viden, der er behov for, inden de skal ud på arbejdsmarkedet.
Vi har som mellemstor entreprenørvirksomhed mulighed for at give vores praktikanter en bred vifte af viden inden for branchen. Praktikanterne kommer hele vejen rundt på byggepladsen, og de får også en viden om, hvad der sker på hovedkontoret.
Praktikanterne tilbringer en uge i vores tilbudsafdeling og tre dage i salg, kommunikation og økonomi. Vi viser vores praktikanter tillid og kaster dem gerne ud på dybt vand, men aldrig dybere end de kan bunde. De får fra første dag et ansvar og træder ind i et team på det respektive projekt på lige fod med alle andre.
Jeg kan kun sige, at jeg er blevet klogere!
”Som tømrer har jeg været i kontakt med forskellige byggeledere – og med meget forskellige oplevelser. Da jeg valgte at læse videre til bygningskonstruktør, havde jeg en forestilling om, hvor enkelt det ville være at holde styr på byggeplads, underentreprenører og bemanding. Jeg kan kun sige, at jeg er blevet klogere! Som håndværker kendte jeg ikke til de mange processer, der ligger til grund for styringen af en succesfuld byggeplads. Set i bakspejlets klare lys manglede jeg det store perspektiv. Nu ved jeg, hvad det kræver af en byggeledelse for at kunne jonglere rundt med de mange forskellige bolde. Det vigtigste er at bevarer det store overblik,” siger Asbjørn.
Endvidere fortæller Asbjørn:
”Da jeg tog beslutningen om at læse videre, havde jeg et lille enkeltmandstømrerfirma og var hyret ind af en anden virksomhed for at arbejde for Ole Jepsen A/S. Vi gik og lavede tage på et projekt i Helsingør. På den plads var der en praktikant, jeg kendte. Vi talte meget sammen, og han var meget glad for at være hos Ole Jepsen A/S – dels, fordi han fik meget ansvar, men også på grund af det gode samarbejde, der var i virksomheden. Han fortalte mig, at det, der gjorde ham dygtig, var det ansvar, han fik. Så da jeg skulle søge praktik, søgte jeg tre meget forskellige steder for bedre at kunne danne mig et overblik over, hvilken slags virksomhed der ville være det rette sted for mig. Jeg kom til samtale alle tre steder, men det match, jeg havde med Ole Jepsen A/S, var unikt. Kemien var der, og her kunne jeg få de fedeste arbejdsopgaver."
Hvordan er dit praktikforløb gået?
”Praktikforløbet har overgået alle mine forventninger. Inden opstart blev der udarbejdet en praktikplan, jeg kunne tage udgangspunkt i, og sammen med HR og min projektleder Benjamin satte vi os ned og gennemgik mine forventninger til praktikforløbet. Det team, jeg blev en del af, fungerede virkelig godt. De var gode til at inkludere mig både fagligt og socialt. Jeg blev inddraget i mange opgaver og fik lov til meget mere, end jeg havde forventet. Jeg har taget så meget med mig undervejs, og jeg ved, at jeg har fået en bredere vifte af kompetencer med mig i min praktikperiode, end andre har fået i deres.
Undervejs blev jeg spurgt til min mening om forskellige problemstillinger, og selvom jeg godt vidste, at de allerede have en plan i forhold til problemet, så var tilbagemeldingen ofte, at mit svar lød fornuftigt, og så var det det, vi gjorde. Jeg fik bl.a. lov til at være en del af en projektgennemgang, der blev mit ansvar at forberede mig på. Gennemgangen gik hurtigt, og der var ikke nogen kommentarer - det var megafedt og selvfølgelig min cadeau,” griner Asbjørn med et glimt i øjet.
”Jeg kan virkelig godt lide selv at tage fat, og jeg er ikke bange for at give en hånd med, hvis der er behov for det - hvilket jeg også fik lov til på byggepladsen. Det gjorde også, at jeg hurtigt blev set som en del af teamet på pladsen og blev respekteret af vores underleverandører. Man siger jo, at en dygtig leder viser vejen, og det, mener jeg helt sikkert, er en af forcerne i Ole Jepsen A/S. Hvis du har lyst til at lære og tager ansvar, bliver det også givet til dig,” fortæller Asbjørn.
Hvad så nu? Er du faldet til i din nye rolle som fastansat byggeleder?
”Jeg er faldet helt til - det har jeg faktisk været hele tiden. Jeg er heldigvis aldrig blevet behandlet som en praktikant. Når man starter i et nyt job, ligger der altid en snert af usikkerhed i en. Ens referencerammer er sjældent særlig store, og man ønsker at gøre det rigtig godt. Min referenceramme, da jeg startede her, var også lille, men det var og er helt okay - og det er jeg hurtigt kommet efter. Jeg har her på pladsen fået nogle rigtig gode og hjælpsomme kollegaer, og jeg ved, at resten af virksomheden også vil være der for mig, hvis jeg har behov for det. Noget af det, der har været nervepirrende, er at få et større ansvar. Jeg har fået ansvaret for tømrerentreprisens økonomiske del, hvilket viser, at der er stor tillid til mig. Jeg har fået sparring og gode input, hvilket har gjort, at jeg har følt mig tryg nok til at udfordre nogle af de priser, der var forelagt. Mit arbejde har givet bonus og lidt mere økonomi at arbejdet med. Det er bestemt ikke en lille opgave, jeg har løst her fra starten,” siger Asbjørn med stolthed i stemmen.
Det er en livsstil at være entreprenør
Hvis der er én ting, som vi i Ole Jepsen A/S gør meget ud af, så er det at fortælle nyansatte, at det at være entreprenør er en livsstil! Vi ved, at det er et krævende job, hvor du skal kunne drible med mange forskelligartede opgaver og kunne spænde bredt som person. Vi er ikke supermænd, men heldigvis er mange af vores ansatte meget tæt på at kunne favne det hele.
Det er vigtigt at melde klart ud, hvad det er, man kan, og hvor man har behov for hjælp til at komme i mål. Selvfølgelig er der plads til familielivet, venner og fritidsinteresser - men som nævnt så er det en livsstil, som alle involverede parter skal være indstillet på, da det også kræver noget af dem, man har kær.
Asbjørn, hvis du skal fortælle andre om Ole Jepsen A/S, hvad siger du så?
"Det er lidt sjovt, for det har jeg faktisk tænkt over flere gange. Vi er jo en mellemstor virksomhed, og der er ikke langt fra bund til top. De ansatte er meget lige til og helt nede på jorden. Det er egentlig en meget flad organisation - vi spiser frokost sammen i køkkenet, chefen går med træsko, og ladbilen hedder Bumle. Men for mig gør det Ole Jepsen A/S til en virksomhed, der hurtigt er kommet til at virke mere som en familie. Der er ingen skjult agenda. Vi passer på hinanden og arbejder målrettet for at komme i mål. Ledelsen gør meget ud af, at vi skal være sociale sammen, og der bliver holdt mange gode arrangementer - også nogle, hvor jeg kan tage min partner med. På den måde kan hun så blive inkluderet i min dagligdag og sætte ansigter på de mennesker, jeg fortæller sjove oplevelser om.
Det skal jo nok siges, at et job som byggeleder ikke er et job fra klokken 8-16. Det kræver noget af mig, og jeg skal være klar, hvis der er behov for det. Men det er det hele værd, og jeg vil ikke bytte det ud for noget,” siger Asbjørn og tegner en lige streg med hånden i luften.
Men er der plads til fritidsinteresser og familien?
”Det er helt korrekt, at det kræver noget at være i entreprenørbranchen, men det er det hele værd, og det gør mig glad. Min kæreste ved, at hun ikke kan forvente, at jeg er hjemme kl. 16 hver dag. For os har det været vigtigt at forventningsafstemme, så alle er glade. Nu kommer det til at lyde, som om jeg ingen fritid har. Men jeg har da tid til at give mig 100% på banen ved syvmandsfodbold og slå hjernen helt fra, når jeg udøver fridykning med harpun. Jeg ved godt, det er en speciel sport, men jeg har altid godt kunne lide at fiske - dette er så bare det næste skridt at tage. Jeg bliver udfordret på en mere fysisk måde, når jeg skal bevæge mig som en ninja for at liste mig ind på en havørred - og så hjælper det mig med at holde fokus i det store billede. Hvilket også kan bruges på jobbet,” fortæller Asbjørn.
Hos Ole Jepsen A/S ved vi, hvor vigtigt det er, at der er balance mellem arbejde og privatliv, udtaler Søren Bøggild Helmersen, afdelingschef i Ole Jepsen A/S. Størstedelen af de ansatte i virksomheden har både familie og tid til fritidsinteresser - og samtidig brænder vi alle for jobbet og for at få løst opgaverne. Hvis du skal lykkes som bygge- og/eller projektleder, så skal du være villig til at gå den ekstra mil for at få løst opgaverne. Det kræver noget af medarbejderen, men vores drivkraft er den tilfredsstillelse, det giver at komme i mål og lykkes med vores opgaver.
HAR DU SPØRGSMÅL?
Du er altid velkommen til at kontakte vores HR-afdeling, hvis du har spørgsmål til en af vores ledige stillinger på
tlf. 45 88 31 00 eller HR@ole-jepsen.dk
UOPFORDREDE ANSØGNINGER
Uopfordret ansøgning med vedlagt CV og relevante dokumenter sendes til HR@ole-jepsen.dk .
Alle ansøgninger behandles fortroligt.
Vi ser frem til at høre fra dig.